varför får jag fortfarande zits?

No Comments

varför får jag fortfarande zits?Du kan ha kämpat med fläckar i dina tonåren, eller gjort det genom puberteten och tidig vuxen ålder med relativt klar hud, men det känns alltid speciellt otur i strid med zits i vuxen ålder.

Vuxen akne brukar drabba kvinnor i 20-årsåldern, 30-talet och 40-talet, men män är verkligen inte immuna. En studie hittade 40% av kvinnorna på 20-talet, 25% av kvinnorna på 30-talet och 12% av kvinnorna på 40-talet lider av klinisk akne.

Acne är den vanligaste hudsjukdomen globalt. Medan vissa människor får många finnar, pormaskar och whiteheads över ansiktet, bröstet och ryggen, får andra bara få några finnar då och då.

Vuxenöverskridande akne blöder ofta runt menstruationen, och är mest sannolikt att visas runt käken och hos dem med mörkare hudtyper.

orsaker

Medan hormonella faktorer spelar en nyckelroll i akne hos vuxna, kan andra faktorer som familjehistoria, mediciner, smink och vissa hårvårdsprodukter också påverka huden.

Androgener är manliga hormoner närvarande hos både män och kvinnor. Förhöjda androgensnivåer stimulerar talgkörtlarna (oljekörtlarna), vilket får dem att producera för stora mängder talg (olja) och ökat antal akneverkande bakterier (propionbacterium acnes) på huden.

orsakerFluktuationer i hormonnivåer uppstår under ägglossning, menstruation, graviditet och klimakteriet och kan till och med orsakas av vissa p-piller. Vissa typer av orala preventivmedel kan å andra sidan vara till hjälp för huden, men om de stoppas senare i livet kan det underliggande akne vara omarmat.

Om andra symtom – som oregelbundna eller sällsynta perioder, eller överdriven ansikts- eller kroppshår – är närvarande, kan hormonella blodprov behöva tas. Detta kommer att hjälpa till att avgöra om det finns underliggande medicinska tillstånd som polycystiskt ovariesyndrom som bidrar till akneproblemet.

Din behandlande hudläkare bestämmer då om hormonella terapier är nödvändiga och säkra för dig.

Acne tenderar att springa i familjer se-topforma.se. Om din förälder kämpade med akne någon gång i livet, ökar din risk för att utveckla akne hos vuxna.

Rengöringsmedel, fuktgivare, smink och hårvårdsprodukter kan alla påverka huden negativt om de inte väljs noggrant. Leta efter oljeprodukter som är märkta “non-comedogenic” (vilket innebär att de inte blockerar porerna) och se till att alla sminkar och andra krämer tvättas ordentligt med en mild, oljevänlig rengöring innan du går och lägger dig .

Försök undvika oljebaserade hårvårdsprodukter. Välj istället silikonbaserade produkter. Alternativt kan du bara använda dessa produkter på ändarna av ditt hår och igen, se till att du tvättar av det före sängen.

Livsmedel med högt glykemiskt index (GI) (raffinerade kolhydrater) har också blivit klandrade för den ökande förekomsten av akne. Även om detta fortfarande är kontroversiellt, är det verkligen ingen skada att upprätthålla en välbalanserad kost och minimera hög-GI-livsmedel.

Behandling

Många receptfria produkter finns tillgängliga för att hjälpa till att kontrollera fet hud och mild akne, inklusive oljevackiga akne tvättar, rengöringsmedel och fuktgivare. Men de som upplever mer än bara några, sällsynta finnar, bör söka läkarvård från en allmänläkare eller dermatolog.

Dermatologer kommer att överväga din hudfärg, hudtyp, akne svårighetsgrad, komplikationer, andra tillstånd som rosacea och pigmentering samt graviditet och amning innan du rekommenderar en individuell behandlingsplan som passar dig.

BehandlingTopical retinoid (vitamin A-härledda) krämer eller geler används ofta som förstahandsbehandling för alla typer av akne, inklusive vuxen akne. Dessa medel är också användbara för pigmenteringsproblem som kan inträffa efter att akne har avgjort (postinflammatorisk hyperpigmentering). Detta fenomen uppmärksammas mestadels hos dem med icke-kaukasisk hud.

Hormonterapier, inklusive vissa typer av orala preventivmedel och anti-androgenmedicinering, såsom spironolakton och cyproteronacetat, kan användas om så krävs. Dessa mediciner kan ha biverkningar och är inte lämpliga för alla patienter, så diskussioner med din behandlingsdermatolog är avgörande för att du ska kunna välja den bästa behandlingen.

Sex hudvårdstips

  1. Förenkla din hudvård. Kasta bort ansiktsmasker, eteriska oljor, hårda scrubs och exfoliators och “magiska serum”. Acne beror inte på att en toxin eller smuts är uppbyggd på huden och dessa produkter gör ofta mer skada än bra.
  2. Välj icke-komedogena produkter. Använd en mild icke-komedogen rengöring två gånger om dagen med kallt vatten och se till att sminken tvättas ordentligt innan du lägger dig. Glöm inte oljfria hårprodukter.
  3. Mindre är mer. Det är viktigt att endast använda den rekommenderade mängden medicinerad kräm; mer kräm betyder inte att det kommer att fungera snabbare eller ge bättre resultat. Faktum är att överanvändning kan leda till irriterad, torr hud.
  4. Styra uppmaningen: Avstå från “popping zits”. Att plocka och klämma finnar kan orsaka sekundär infektion, ärrbildning och pigmentproblem.
  5. Det kommer inte att hända över natten. Ingen aknebehandling kommer att bli ett över natten mirakel.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *